Lions Quest - program de prevenire a consumului de droguri, alcool și tutun
Mai multe organizații naționale și internaționale din ȋntreaga lume ȋn parteneriat cu Fundația Internațională a Cluburilor Lions (LCIF), prin programul Lions Quest, s-au angajat să formeze tinerilor, abilități pentru o viață responsabilă, sănătoasă, fără droguri și fără violență.
Cel mai bun exemplu ȋl constituie colaborarea dintre Fundația Internațională a Cluburilor Lions (LCIF) ȋncepută ȋn anul 2014 cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) pentru a implementa programul de ȋnvățare socio-emoțională Abilități pentru adolescență, în Serbia. Feedback-ul participanților la seminariile de instruire Lions Quest a fost universal pozitiv, mulți și-au exprimat dorința de a implementa versiunea completă a programului în viitor. Putem menționa şi colaborarea dintre Fundația Internațională a Cluburilor Lions (LCIF) şi Coalițiile Comunitare Antidrog din America (CADCA), Departamentul de Stat al SUA, Biroul Internațional de Narcotice și Aplicarea Legii (INL), Departamentul de Stat al SUA, Biroul Internațional de Narcotice și Aplicarea Legii (INL), ȋmpărtăşind un obiectiv comun - de a oferi tinerilor abilitățile de care au nevoie pentru a respinge drogurile și pentru a trăi sănătos și productiv.
În România, colaborarea dintre cluburile Lions şi Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog există de mai mult timp. În primăvara acestui an, Agenția Națională Antidrog şi Districtul Lions 124 România şi-au asumat un protocol de colaborare, identificând obiective de acțiune comune şi angajându-se să lucreze împreună pentru a dezvolta strategii de creștere a gradului de conștientizare și educație privind riscurile pe care le presupune consumul de droguri ilicite și toleranța la drogurile licite (tutun și alcool) ȋn unitățile de ȋnvătământ.
În perioada 13-15 iulie a.c., la Cluj Napoca a fost organizat, ȋn colaborare cu Agenția Națională Antidrog şi Clubul Lions Cluj Napoca Transilvania, seminarul Lions Quest- Abilități pentru adolescență, la care au participat 26 de specialiști din Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din județele Alba, Bihor, Botoșani, Bistrița Năsăud, Cluj Napoca, Hunedoara, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Sibiu.
Seminarul a oferit participanților strategii didactice, bazate pe gestionarea emoțiilor tinerilor, care să prevină consumul de droguri, implicarea specialiştilor Agenției Naționale Antidrog şi a comunității Lions în activități/proiecte, reprezentând unul dintre principalele obiective comune ale parteneriatului nostru, acela de a îndruma tinerii, să adopte un stil de viaţă sănătos, ca alternativă la consumul de alcool, tutun si droguri.
Mulțumim Alina IOSEP – senior trainer Lions Quest, Dorin MIERE – preşedintele Clubului Lions Cluj Napoca Transilvania, domnului comisar şef de poliție Cătălin - Valentin NEGOI – NIȚĂ - ȋmputernicit director al Agenției Naționale Antidrog şi doamnei comisar şef de poliție Cătălina NICULAE-coordonator prevenire în mediul școlar ANA, pentru participarea la seminar şi sau buna organizare a acestuia.
VDG1 Ciprian IOSEP, PDG Radu CRISTEA, Dorin MIERE – preşedintele Clubului Lions Cluj Napoca Transilvania şi VDG2 Marin Florin ILIEŞ – directorul programului Lions Quest în România, au partipat la festivitatea de acordare a diplomelor şi au adresat scurte mesaje participanţilor la seminar.
Lions Quest - Program de învățare socială și emoțională bazat pe dovezi
Programele Lions Quest au primit calificativele „Select SEL” și „SEL Promising” de la CASEL, Colaborative for Academic, Social and Emotional Learning . Acest rating este acordat ca recunoaștere a excelenței Lions Quest în trei domenii recomandate de CASEL drept cele mai importante puncte de plecare pentru selectarea programului - Instrucțiuni SEL remarcabile, dovezi ale eficacității și dezvoltare profesională remarcabilă.
Lions Quest - Skills for Adolescence este listat de Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) din SUA ca un program bazat pe dovezi, evaluat pentru calitatea cercetării și disponibilitatea pentru diseminare.